Web Site Kurmak ve Blog Yazmak | Site Açarak Para Kazanmak 2021

Kendinize bir site kurup, blog yazarak para kazanmayı istemez miydiniz? O halde bu yazıyı mutlaka okumalısınız. Kendi sitenizi açarak para kazanmayı öğrenebileceğiniz bu yazıda, Domain, Hosting, WordPress, SEO ve Adsense gibi internet dünyasında önem arz eden pek çok kavrama aşina hale gelecek, kendi sitenizi nasıl kurabileceğinizi görecek ve blog yazarak para kazanmayı öğreneceksiniz. İşte blog yazmak ve web site kurmak ile ilgili hazırladığımız dev rehber;
Başlıklar
Site Açarak, Blog Yazarak Para Kazanmak
Bildiğiniz üzere internetin yaygınlaşması ile birlikte yazılı basın önemini büyük oranda kaybetti. İnsanlar gazete ve dergi gibi yazılı basının en önemli unsurlarını bile bilgisayar ve telefonları aracılığı ile takip etmeye başladılar. Bununla da kalmadılar, akıllarına gelen neredeyse her şeyi Google’a sormaya başladılar. Sonuç olarak internet hepimiz için vazgeçilmez bir unsur haline geldi.
Durum böyle olunca reklam şirketleri de yönünü bu alana çevirdi. Daha önce televizyon ve gazete gibi araçlarla ulaşan şirketler, reklamlarını web sitelerinde yayınlamaya başladılar. Bu işe aracılık eden en büyük şirket ise yine Google oldu. Adwords ve Adsense isimli reklam platformları ile yayıncı ve reklamcıları bir araya getiren Google, internetten çok büyük oranlarda para kazanmayı mümkün hale getirdi. Bu da insanları blog yazmaya, site kurmaya yönlendirdi.
Böylelikle alelâde kişilerin bile yayın yapma, insanlara ulaşma ve dolayısı ile para kazanma imkanı oluştu. İnsanlar bloglar ve Youtube kanalları aracılığı ile kendi yazılarını, videolarını yayınlama, kitlelere seslenme imkanına kavuştu. Ve internet dünyası, herkese sermayesiz olarak ek iş yapma ve para kazanma olanakları sundu.
Blog Nedir?
Şüphesiz internetten para kazanmanın en etkili yollarından biri de site kurmak bir diğer deyimle blog yazmaktır. Blog, insanların bilgilerini ve düşüncelerini başkalarıyla paylaşmalarına imkan sağlayan internet tabanlı platformlara verilen isimdir. Blog denince daha çok kişisel amaçla açılan web siteleri akla gelir. Bunun yanında topluluk blogları ve kurumsal bloglar da bulunmaktadır.
Blog Nasıl Açılır? (Kişisel Web Sitesi Kurma)
Kişisel bir site açmanın bir diğer deyim ile blog oluşturmanın pek çok yolu ve yöntemi vardır. Bu yöntemleri genel olarak iki kısma ayırmak mümkündür. Bunlardan ilki, ücretsiz site açmaya imkan tanıyan sitelerdir. Diğeri kısım ise kişilerin, kendi domain (Alan Adı) ve hostingini alarak açtığı ücretli sitelerdir. Blog yazmak için bu iki yöntemden herhangi biri tercih edilebilir.
Ücretsiz Blog Açmak (Bedava Site Açmak)
Bugün blog yazmak, site kurmak isteyenlere hizmet eden ve onlara ücretsiz olarak blog oluşturma imkan tanıyan çok sayıda platform mevcuttur. Bunların başında WordPress, Blogger, Tumblr, Medium ve Weebly gibi servisler yer almaktadır. Kullanımı oldukça kolay olan bu servisleri kullanarak hemen yazı yazmaya başlayabilir ve kendi bloğunuzu hiç yorulmadan hızlı bir şekilde kurabilirsiniz.
Fakat ücretsiz site kurmaya imkan tanıyan bu tür platformların çoğu, pek çok özellik için ücret talep ettikleri gibi, oldukça sınırlı bir hareket alanı sunmaktadırlar. Bu yüzden blog yazarak para kazanma gibi bir hedefle yola çıkanların kendi domain ve hostinglerini alarak işe daha profesyonel bir şekilde başlamalarını tavsiye ediyoruz. Zira bu şekilde bir yol izlemek pek çok konuda daha avantajlı bir halde olmanızı sağlayacak ve ileride para kazanmanız için işleri daha kolay bir hale getirecektir.
Ücretli Özel Blog Açmak (Özel Site Kurmak)
Şayet bu işi daha profesyonel bir şekilde yürütmek ve tam bağımsız bir şekilde ilerlemek istiyorsanız ufak miktarlarda ücretler ödeyerek kendi tam bağımsız özel sitenizi oluşturabilirsiniz. Bunun için ilk olarak yapmanız gereken şey bir adet domain (alan adı) ve bir adet hostinge sahip olmaktır.
Domain Nedir ?
Şayet bir web sitesini bir eve benzetmek gerekirse, domain bu evin kapısı gibidir. Evin içerisine bu kapı kullanılarak girilir. Domain için kullanılan bir diğer isim ise Alan Adı’dır. Alan Adı aynı zamanda sitenizin ismidir. Örneğin ParaKazanMap.com bizim hem alan adımız hem de site ismimizdir.
Hosting Nedir ?
Hosting ise sitenizin yani içeriklerinizin barındırıldığı sanal diske verilen isimdir. Yani evin içerisindekilerdir. Sitenize eklediğiniz yazılar, fotoğraflar ve videoların tamamı hosting dediğimiz bu disk içerisinde yer alır.
Domain Nasıl Alınır?
Domain satışı yapan pek çok site mevcuttur. Bunlardan en meşhurları şunlardır; Godaddy, NameCheap, Name, GuzelHosting, İHS ve Google Cloud‘tur.
Hosting Nasıl Alınır?
Domain satışı yapan çoğu firma aynı zamanda hosting satışı da yapmaktadır. Yani hostingi domain aldığınız firmadan satın alabilirsiniz. Aynı şekilde domain ve hostingi farklı firmalardan satın alıp birbirine bağlamanız da mümkündür.
Domain ve Hosting Alımı
Bir site kurmak için yapmanız gereken ilk şey projenize uygun bir domain satın almaktır. Burada bilinmesi gereken en önemli nokta şudur; bir domainin satın alındıktan sonra değiştirilmesi mümkün değildir. Bu yüzden domain (alan adı) almadan önce iyice düşünmeli ve hangi konuda, ne tür bir site açacağınıza karar vermelisiniz. Unutmayın, domainin, site içeriği ile uyumlu olması, Google’daki sıralamada az da olsa bir avantajı olacaktır.
Biz bu yazıda Domain ve Hosting alımında köklü bir Türk firması olan GüzelHosting’i kullanacak ve anlatımlarımızı bu firma üzerinden gerçekleştireceğiz. Siz yukarıda bahsi geçen diğer siteleri de kullanabilir, Domain ve Hosting için size en uygun fiyatı veren firmalarla çalışabilirsiniz.
Adımlar;
- GüzelHosting firmasının web sitesinde yer alan ‘Alan Adı Kaydı’ kısmına girin.
- Ardından karşınıza çıkan ekranda yer alan çubuğa sitenize vereceğiniz ismi yazın.
- Com, Net ve Org uzantılarından farklı bir uzantı seçmek istiyorsanız, arama çubuğunun altında yer alan diğer uzantı kutucuklarını doldurun.
- Karşınıza çıkan ekrandan sizin için uygun olan alan adını seçip Devam’a basın.
- Sonraki ekranda çıkan DNS Yönetimi kutucuğunu doldurun. Şayet satın alacağınız alan adının size ait olduğunun bilinmesini istemiyor, bu bilginin saklı tutulmasını istiyorsanız ID Koruma kutucuğunu küçük bir ücret mukabilinde aktif hale getirin.
- Hosting için farklı bir firma kullanmayı düşünmüyorsanız, kutucukların altında yer alan Hosting: [Hosting hizmeti eklemek için tıklayınız] uyarısına tıklayın
- Karşınıza gelecek ekrandan sizin için uygun olduğunu düşündüğünüz bir hosting paketini seçin. Şayet çoğunlukla yazılardan oluşacak bir blog kurmayı planlıyorsanız Ekonomi-1 Paketi başlangıç için oldukça idealdir. Zaten ilerideki günlerde paketinizin size yetmediğini görürseniz, paketinizi yükseltme imkanınız da bulunmaktadır.
- İstediğiniz hosting paketi üzerinde yer alan sipariş butonuna bastıktan sonra karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkacaktır. Kullan tuşuna basarak ilerlediğinizde, hostinginiz otomatik olarak sepetinizdeki alan adına tanımlanacaktır.
- Son olarak Sepet ekranından Ödeme Sıklığını Yıllık yapıp, Devam butonuna tıklayın.
- Ödeme ve üyelik işlemlerinizi tamamladıktan sonra seçtiğiniz alan adı ve ona bağlı olarak bir hostinge sahip olmuş olacaksınız.
WordPress Nedir ?
Şayet kodlama bilmiyorsanız ve web sitenizi baştan kodlamayacaksanız, domain ve hosting alma işlemlerini tamamladıktan sonra ilk olarak yapmanız gereken şey hostinginize bir WordPress sistemi kurmaktır. WordPress oldukça kolay bir şekilde bir web site kurmanıza ve yönetmenize yardımcı olabilecek en kullanışlı yazılımıdır.
WordPress size sitenizi tasarlarken kullanabileceğiniz binlerce tema ve eklenti sunar. Ücretsiz bir şekilde faydalanabileceğiniz bu tema ve eklentilerle, hiçbir kodlama bilgisi olmadan kendi sitenizi tamamen profesyonel bir hale getirebilir ve istediğiniz sayıda site açarak, blog yazmaya başlayabilirsiniz.
WordPress Nasıl Kurulur? (Siteye WordPress Kurmak )
Sitenize oldukça hızlı ve kolay bir şekilde WordPress kurmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
- GuzelHosting müşteri panelinde sağ üst köşede yer alan Ürün ve Hizmetleriniz butonuna tıklayarak, satın almış olduğunuz hostingin yönetim paneline girin.
- Karşınıza çıkan ekranın alt kısmında bulunan Kontrol Paneli Girişi kısmından Cpanel’i seçin.
- Cpanel ekranında, en aşağıya indiğinizde Softaculous Apps Installer kısmında, karşınıza hostinginize yükleyebileceğiniz yazılımlar çıkacak. Buradan WordPress’e tıklayın.
- WordPress ekranına gelince Install Now seçeneğine basın.
- Sitenizin başında www olmasını istiyorsanız http://www seçeneğini, değilse http:// seçeneğini seçin.
- Site Name kısmına site isminizi ve Site Description kısmına ise site açıklamanızı yazın. Bu alanları daha sonra da değiştirebilirsiniz.
- Admin Username kısmına herhangi bir kullanıcı adı, Admin Password kısmına ise dilediğiniz bir şifreyi yazın. Ve en altta yer alan Yükle butonuna tıklayın.
- Kurulum tamamlandıktan sonra karşınıza gelen ekranda http://sizinsiteniz.com/wp-admin linkine tıklayın.
- Artık sitenize WordPress’i kurdunuz. İstediğiniz zaman sitenizin sonuna /wp-admin ekleyerek WordPress yönetim ekranına ulaşabilirsiniz.
WordPress Ayarları
Yazılar: Yazılar kısmından sitenize yeni yazılar ekleyebilir, var olan yazıları düzenleyebilirsiniz. Ayrıca farklı kategorilerde yazılar yazacaksanız, aynı bölümde bulunan kategoriler kısmından yeni kategori ekleyebilir, var olan kategorileri düzenleyebilirsiniz.
Ortam: Bu bölüm, medya dosyalarınızın yer aldığı bölümdür. Kütüphane’ye bastığınızda var olan fotoğrafları varsa ses dosyalarını görebilirsiniz. Yeni Ekle’ye bastığınızda ise sitenize farklı dosyalar ekleyebilirsiniz.
Sayfalar: Sayfalar bölümünden, sitenize yeni sayfalar ekleyebilir, var olan sayfaları düzenleyebilirsiniz.
Yorumlar: Yorumlar bölümü, sitenizdeki yazılara eklenen yorumları görebileceğiniz kısımdır. Bu kısma girerek yapılan yorumları görebilir, onaylayabilir, silebilir ve düzenleyebilirsiniz.
Görünüm
Temalar: Bu bölümden sitenize yeni tema ekleyebilirsiniz. Üst kısımda yer alan Yeni Ekle butonuna tıklayarak öne çıkan, popüler temaları görebilir ve bunları sitenize yükleyebilirsiniz. Özellik Filtresi kısmından sitenize uygun konudaki temaları bulabilirsiniz.
Özelleştir: Bu bölüme girerek aktif olarak kullandığınız temayı canlı olarak düzenleyebilirsiniz.
Bileşenler: Bu kısım, temanızın çeşitli bileşenlerini yönetebileceğiniz kısımdır. Bu bölüme özelleştir kısmından da ulaşabilmeniz mümkündür.
Menüler: Sitenize menü ekleyip, düzenleyebileceğiniz bölümdür. Sitenize yeni menü eklemek için, bu bölümde bulunan Menü Oluştur butonuna tıklayabilir ve menünüze kategorilerden ve sayfalardan öğeler ekleyebilirsiniz.
Tema Düzenleyici: Temanıza ek kodlamalar eklemek için kullanabileceğiniz bölümdür. Bu bölümü yalnızca reklam ve analiz kodlarını eklerken kullanacaksınız. Bu bölümde yapacağınız yanlış bir düzenleme temada büyük bozukluklara yol açabilir.
Eklentiler: Bu bölüm, sitenize eklenti yükleyebileceğiniz bölümdür. Eklentiler kısmından var olan eklentileri görebilir, Yeni Ekle kısmından ise sitenize yeni eklenti ekleyebilirsiniz.
WordPress kurulumundan sonra yapmanız gereken bazı ayarlamalar vardır. Bunların başında oldukça gerekli olan bazı eklentilerin yüklenmesi işi yer almaktadır.
Kullanıcılar: Sitenize yeni kullanıcı eklemek veya kendi giriş bilgilerinizde değişiklik yapmak istiyorsanız bu bölümü kullanabilirsiniz.
Araçlar: Sitenizde var olan bazı araçların kullanımını buradan sağlayabilirsiniz.
Ayarlar: Sitenizin, genel ayalarını bu kısımdan yapabilirsiniz. Burada yapılması gereken gerekli ayarlardan ilki Kalıcı Bağlantılar’dır. Buraya girerek yazılarınızın hangi link uzantı ile sitenize ekleneceğini görebilir ve ayarlayabilirsiniz.
Yazılarınızın SEO uyumlu olması için Yazı İsmi seçeneğini tercih etmenizi öneririz. Bu sayede siteye eklediğiniz yazıların link uzantısı şu şekilde olacaktır; https://sizinsiteniz.com/yazi-ismi
WordPress Gerekli Eklentiler (WordPress İçin Olmazsa Olmaz Eklentiler)
LiteSpeed Cache
Cache eklentileri bir site için olmazsa olmaz eklentilerin başında yer almaktadır. Gerek site optimizasyonunun sağlanması, gerek büyük boyutlu dosyaların sıkıştırılması gerekse de önbellekleme işlemleri söz konusu cache eklentileri aracılığı ile gerçekleştirilir. Bu yüzden WordPress yazılımını kurduktan sonra sitenize bir adet cache eklentisi eklemeniz oldukça önemlidir.
Bizim bu iş için önerdiğimiz eklenti, hosting paketinizle de uyumlu olan LiteSpeed Cache isimli eklentidir.
Really Simple SSL
SSL sertifikası, site adresinin doğruluğunu denetleyen ve site ziyaretçisinin güvenliğini korumak için geliştirilen bir sertifikadır. Bu sertifikaya sahip olan siteler, internet tarayıcıları tarafından güvenli görülür. Ve baştaki http:// yeşile dönerek https:// ‘ye dönüşür.
Bu eklentiyi yüklemeden, aktif hale getirmeden önce, hosting firmanızdan sitenize SSL tanımlanmasını talep etmeniz gerekmektedir. GuzelHosting, kullanıcılarına bu sertifikayı ücretsiz olarak tanımlamaktadır. Yapmanız gereken Hostinginizin müşteri paneli üzerinden Destek Bildirimi oluşturup Sitenize SSL sertifikası oluşturulmasını istemektir.
Sitenize SSL sertifikası tanımlandıktan sonra söz konusu eklentiyi aktif hale getirerek, sitenizi ziyaretçileriniz için güvenli bir hale getirebilirsiniz.
Yoast SEO
Yoast SEO, bir WordPress sitesinde bulunması gerken en önemli eklentilerden biridir. Bu eklenti sayesinde sitenize eklediğiniz yazıların Google Arama Optimizasyonunu yapabilirsiniz. Yazı ekle kısmında yer alan uyarıları göz önünde bulundurarak, yazılarınızın Google aramalarında daha iyi yerlere gelmesini sağlayabilirsiniz. Bu eklentinin daha çok sayıda özelliği ve fonksiyonu bulunmaktadır.
Klasik Düzenleyici
WordPress son güncelleme ile birlikte yazı ekleme kısmında bazı değişiklikler yaptı. Pek çok kullanıcı tarafından beğenilmeyen bu değişiklikler, yazı ekleme kısmını biraz karışık bir hale getiriyor. Şayet eski görünüme bir göz atmak isterseniz Klasik Düzenleyici’yi indirerek yazılarını daha pratik bir şekilde sitenize ekleyebilirsiniz.
TinyMCE Advanced
Klasik Düzenleyiciyi oldukça fonksiyonel bir hale getiren bu ekleti de WordPress kullanıcıları için oldukça önemli eklentilerin başında gelmektedir.
Smush Image Compression and Optimization
Smush, bir fotoğraf optimizasyon eklentisidir. Bu eklenti sayesinde, sitenize eklediğiniz fotoğrafların boyutu küçültülür ve sitenin açılma hızı artar.
En İyi Ücretsiz WordPress Temaları (En İyi Blog Temaları)
WordPress’te yer alan en iyi ücretsiz temalardan bazıları şunlardır; (Temaların demolarını görmek için isimlerine tıklamanız yeterlidir. İndirmek için ise isimleri WordPress Temalar bölümünde aratınız.)
ColorMag
WordPress’te yer alan en iyi ücretsiz temalardan biridir. Bu Haber-Blog karışı bir tema olan ColorMag’ı sitenize kolayca yükleyebilir ve hızlı bir şekilde kullanabilir. ColorMag isimli temanın kurulumu ile ilgili bu kurulum videosunu da izlemenizi kesinlikle tavsiye ederiz.
İlgili videoyu izleyerek yaptığınız bu kurulumun ardından WordPress’teki temaları ve tema kurulumları daha iyi kavrayacak, farklı temaların kurulumu ve düzenlenmesinde zorluk yaşamayacaksınız.
MH Magazine Lite
Siteniz için kullanabileceğiniz en iyi ücretsiz WordPress temalarından biri de MH Magazine Lite’dir. Olduça hızlı bir tema olan bu temayı kolay bir şekilde sitenize yükleyebilir ve kolay bir şekilde düzenleyerek kullanabilirsiniz.
Envo Magazine
Sitenizde kullanabileceğiniz bir diğer Blog-Haber teması da Envo Magazine temasıdır. Oldukça şık bir tasarıma sahip olan bu tema, en çok kullanılan, popüler WordPress temalarından bir tanesidir.
Black Lite
WordPress’teki en sade blog temalarından biri olan Black Lite, oldukça hızlı ve işlevsel bir temadır. Ücretsiz olarak yükleyebileceğiniz bu temanın kullanımı da oldukça kolaydır.
Kontrast
Kontrast isimli bu tema, bence WordPress’teki en iyi temalardan bir tanesidir. Tamamen ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bu temanın çok sayıda özelliği vardır. Eminim ki hızlı olmasının yanında oldukça işlevsel de olan bu temayı biraz kurcaladıktan sonra siz de seveceksiniz.
Hangi Konularda Blog Yazmak Gerekir?
Blog yazmak isteyenler için herhangi bir konu sınırı yoktur. Dilediğiniz her konuda blog yazabilir, düşüncelerinizi, fikirlerinizi, bilgi, birikim ve tecrübelerinizi sınırsızca, istediğiniz şekilde yazabilir ve çeşitli yollarla paylaşabilirsiniz. Fakat Blog yazmaktaki esas amacınız daha çok sayıda kişiye ulaşmak ve para kazanmak ise, yazacağınız şeyleri, insanların internette araştırdıkları konular arasından seçmeniz gerekmektedir. Aynı şekilde yazdığınız yazıların başlıkları ve içeriği de bu tür konulara uygun bir şekilde düzenlenmiş olmalıdır. Zira arama motoru optimizasyonuna (SEO) göre yazılmayan yazıların Google ve Yandex gibi arama motorlarında üst sıralara çıkması biraz zordur.
Konu Bulmak
Web sitesi kurmadan önce yapılması gereken ilk iş, iyi bir konu bulmaktır. Zira domainin konuya uygun olması, arama motoru optimizasyonu açısından da oldukça önemlidir. Seçilecek konunun aşağıdaki özelliklere haiz olması, hem daha çok kullanıcıya ulaşılabilmesi açısıdından hem de para kazanma açısından büyük bir önem teşkil etmektedir.
- Konunun yeterli büyüklükte bir arama hacmine sahip olması gerekir.
Zira Google’da aranmayan ve aranma hacmi çok az olan konular, ziyaretçilerin sayısına doğrudan etki edecektir. Örnek vermek gerekirse telefonlar hakkında kurulacak olan bir teknoloji blogunun aranma hacmi, kalem traşlarınkinden çok daha büyüktür. Aynı şekilde Quentin Tarantino hakkında Google’da yapılan aramalar, alâlade bir Türk korku filmi yönetmeni hakkında yapılan aramalardan çok çok daha büyüktür. Bu yüzden konuyu, Google’da yapılan aramalara göre seçmek, yazı başlığını ve içeriğini buna göre düzenlemek, hit, yani ziyaretçi sayısına doğrudan etki edecektir.
Bir kelimenin aranma hacmini öğrenmek için bu servisler kullanılabilir; Google Adwords KeyPlanner, Keyword Tool, KWFinder, Ubersuggest, WordTracker
2. Yazarken keyfi alacağınız bir konuyu tercih edin
Yazarken keyif alacağınız bir konuyu tercih etmeniz sizin için büyük bir avantaj olacaktır. Bu sayede motivasyonunuz yükselecek ve blogunuza istikrarlı bir şekilde yazı eklemeniz mümkün hale gelecektir.
3. Genel konulara değil, daha özel konulara yönelin
Bu işe tek başınıza çıkacak iseniz, çok büyük kapsamlı, genel konular yerine, daha az kapsamlı özel konuları tercih edin. Örnek vermek gerekirse, genel bir teknoloji bloğu yerine yalnızca drone’ları kapsayan bir site açmanız, sizin için daha iyi olacaktır.
SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır? (Yazı İçi Seo)
Blogunuzu, Google gibi arama motorlarında üst sıralara çıkarmak ve daha çok ziyaretçiye ulaşabilmek için, takip etmeniz gereken bazı kurallar vardır. Bunların başında da yazılarınızın arama motoru optimizasyonuna uygun olarak yazılması gerekmektedir. Buna SEO denmektedir. Yazının SEO uyumlu olması için çok sayıda şartı bünyesinde taşıması gerekmektedir. Bunlardan bazıları şunlardır;
- Ana başlık ve yan başlıkları anahtar kelimenize göre seçin.
- Anahtar kelimenizi yazı URL’unda geçirin.
- Başlığa anahtar kelimeye ile başlayın.
- Önemli sitelere link çıkışı yapın.
- İlk paragrafta anahtar kelimelere yer verin.
- Olabildiğince kapsayıcı yazılar yazın.
- Anahtar kelimeyi yazı içerisine dağıtın.
- Anahtar kelime ile eş anlama gelebilecek kelimeler kullanın.
- Olabildiğince özgün yazılar yazın.
- Fotoğrafları anahtar kelimeye göre isimlendirin.
Sitemin Hitlerini Nasıl Takip Ederim
Sitenize giren çıkanları görebilmek ve hitlerinizi takip edebilmek için, Google’un bir servisi olan Google Analytics‘e veya Yandex Metrica‘ya üye olmanız gerekmekte ve bu servislerden aldığınız kodları sitenize eklemeniz gerekmektedir. Bunun için tavsiye ettiğim servis Google’un Analytics servisidir. Bir Google hesabıyla Google Analytics‘e giriş yaptıktan kaydol butonuna basın ve karşınıza çıkan ekrandan istenen bilgileri girin. Sayfanın alt kısmında bulunan İzleme Kimliğini Al butonuna tıkladıktan sonra Hizmet Sözleşmesini kabul edin. Ve size verilen kodu kopyalayın.
Size verilen kodu sitenize eklemek için aşağıdaki adımları takip edin.
- WordPress yönetim panelinin Görünüm kısmından, Tema Düzenleyici‘ye girin.
- Ekranın sağ kısmında, tema dosyaları kısmında yer alan Tema Üst Bölümü’nü (header.php) seçin.
- Karşınıza çıkan ekranda yer alan düzenlenebilir dosyada <head> ile başlayan ve </head> ile biten satırlar arasına yeni bir satır açıp, size verilen kodu ekleyin ve dosyayı güncelleyin.
- Artık site verilerinizi Google Analytics üzerinden takip edebilirsiniz.
Siteyi Google’a Eklemek
Sitenizi açıp, blogunuzu oluşturduktan sonra sıra sitenizi Google’a eklemeye geldi. Sitenizin Google aramalarında gözükebilmesi için Google Webmasters üzerinden sitenizi Google’a tanıtmanız ve sahipliğinizi kanıtlamanız gerekmektedir.
- Bunun için ilk olarak Google Webmasters‘a girin. Google hesabınızla giriş yapın.
- Url ön eki kısmına site adresinizin tam halini yazın https://sizinsiteniz.com şeklinde
- Sonraki ekranda çıkacak doğrulama yöntemleri arasından Google Analytics’i seçin ve Doğrula tuşuna basın.
- Google Analytics kodlarını sitenize daha önce eklemiş olduğunuz için, sahipliğiniz onaylanacak ve siteniz Google’a eklenmiş olacaktır.
Blogdan Para Kazanmak | Sitenizden Para Kazanın
Sitenizi kurdunuz, belirlediğiniz konularda blogunuza yazılar ekliyorsunuz. Sıra geldi, blogunuzdan para kazanmaya. Kurduğunuz siteden para kazanmak için öncelikle az da olsa biraz ziyaretçiniz olması gerekiyor. Tabi bu da ilk günden gerçekleşebilecek bir olay değil. İlk iki ay sitenize kimsenin girmemesi, hevesinizi kaçırmasın. Unutmayın sabır ve istikrar bu işin en olmazsa olmazı.
Zira bir sitenin, site içerisindeki yazının Google’da üst sıralara çıkabilmesi için en az 2-3 ay gibi bir zaman gerekiyor. Siz bu süre içerisinde düzenli olarak sitenize yeni yazılar eklemekle ilgilenirken, Google yazılarınızı yavaş yavaş üst sıralara taşıyacak. Tabi bu sıra Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest ve Tumblr gibi sosyal medya platformlarından da sitenize hit çekmeniz mümkün.
Peki bu hitlerden nasıl para kazanacaksınız?
Reklam Gösterimi
Blog yazarak para kazanmak deyince akla gelen ilk yöntem, reklam gösterimi ile para kazanmaktır. Bir siteniz varsa ve ufak da olsa ziyaret ediliyorsa, sitenize reklam ekleyerek para kazanabilirsiniz. Bu reklamları temin edebileceğiniz en önemli kuruluş, Google’un Adsense servisidir. Buraya tıklayarak Adsense’ye üye olabilir, siteniz için onay aldıktan sonra, Google’un verdiği kodlarla sitenizde reklam yayınlamaya başlayabilirsiniz. Siteniz onaylandıktan sonra, Google’un verdiği kodları, Analytics kodlarını eklediğiniz yere eklemeniz gerekmektedir. Aynı şekilde istediğiniz her yazıya istediğiniz türden reklam eklemeniz mümkündür.
Aynı şekilde Adsense alternatifi diğer reklam platformlarını da kullanarak sitenizden gelir elde etmeniz mümkündür. Bunların başında bir Türk şirketi olan Admatic, yer almaktadır. Aynı şekilde Reklam Store, Wordego da Adsense’nin alternatifleri arasında yer almaktadır. Fakat bu şirketler, Google Adsense kadar kazandırmamaktadır.
Ürün Satışı
Sitenizin konusuna göre, herhangi bir ürünün satışını da gerçekleştirerek sitenizden gelir elde edebilirsiniz. Bu konuda herhangi bir sınır bulunmamaktadır. Her şey sizin beceri ve kabiliyetinize bağlıdır.
Satış Ortaklığı
Siteden para kazanma yollarından biri diğeri de satış ortaklığıdır. Amazon gibi büyük şirketler başta olmak üzere GittiGidiyor benzeri, affiliate sistemi bulunan firmalarla anlaşarak seçtiğiniz ürünün satışına vesile olabilir ve bu ürünlerin satışından kar payı alabilirsiniz.
Back Link Satışı
Web Master’lar arasındaki en yaygın para kazanma yöntemlerinden biri de Link Satışı’dır. Bu, farklı birinin sitesinin linkini sitenize eklemenizle gerçekleşmektedir. Şayet yüksek ziyaretçili, Google’ın gözünde itibarı olan bir siteniz varsa, R10 ve Wmaraci gibi siteler üzerinden ilan açabilir ve diğer blog yazarlarının sitelerini kendi sitenizden paylaşarak (BackLink Satışı Yaparak) güzel paralar kazanabilirsiniz.