Kreş Açmak 2021 | Özel Kreş Açmak İçin Gereken Şartlar

Günümüzde kadınların da iş hayatındaki aktifliğinin artması ile birlikte insanlar çocuklarını kreşe yazdırmak durumunda kalmaktadır. Hal böyle olunca son zamanlarda kreşlere olan talepte büyük bir patlama yaşanmıştır. Bu sebeple kreş açma fikri yatırımcılar için en popüler işlerden biri haline gelmiş, ve en kazançlı sektörlerden biri olarak görülmeye başlanmıştır. Fakat anaokulu açmak düşünüldüğü kadar kolay bir iş değildir. Bu işe girişebilmek için, kreş açmak için gereken bazı şartlar vardır.

Kreş açmak için gerekli şartların sağlanması, hem çocuklarımızın akıl ve ruh sağlığı açısından, hem de eğitim ve öğretimin düzeni açısından oldukça gereklidir. Aksi durumda, parası olan herkes, kendi kreşini açabilecek ve herhangi bir denetime tabi tutulmadan, gerekli hassasiyetleri gözetmeden bu işi yapabilecektir. Bu da  öğrenmenin ve gelişimin en hızlı olduğu anaokulu yaşlarında, olumlu yönde gelişmeleri adına en çok dikkat edilmesi gereken dönemlerde, çocuklar için olumsuz durumlara sebebiyet verecektir.

Peki Kreş Açmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir? Kimler Kreş Açabilir? Özel Kreş Açma Maliyeti Ne Kadardır? Kreş Açmak Karlı Mıdır? Kreş Açmak İçin Gerekli Belgeler Hangileridir? Kreş Açmak İçin Devlet Desteği Var Mıdır? Bu ve daha bir çok soruyu bu yazımızda bulabilir ve gerekli işlemleri halletikten sonra kendi kreşinizi açabilirsiniz.

Kreş Açma Şartları Nelerdir? (Kreş Nasıl Açılır)

Kreş açmak için aşağıdaki şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.

  • Ülkemiz koşullarında kreş açmak için en az 450 metre karelik kapalı bir alanı olan binaya sahip olunması gerekmekte ve bu bina içerisinde; oyun alanları, yemekhane, tuvaletler, uyku odaları, derslikler, idari bölümler ve hizmetli odalarının bulunması şart koşulmaktadır.
  • Tutulacak olan bina içerisinde çamaşırhane olması ve yine çocukların doğa ile iç içe olabilmesi adına yeşil bir bahçenin bulunması gerekmektedir.
  • Kreşe ait bahçe içerisinde kaydırak, salıncak ve oyun sahası gibi çocukların enerjilerini atabileceği bir alanın bulunması da kreş açmak için gerekli şartları arasında yer almaktadır.
  • Kreş açmayı düşündüğünüz bina için bağlı olduğunuz belediyeden ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan izin almanız gerekmektedir. Bu izini alabilmeniz için sizden istenecek bazı yasal mevzuatlar bulunmaktadır. Bu mevzuatlar aşağıdaki maddelerde belirtilmiştir.
  • Kreş açacağınız bina deprem ve yangın yönetmeliğine uygun olmalıdır.
  • Eğer bina 3 kattan fazla olacaksa asansör bulundurulması zorunluluğu vardır.
  • Eğer kreş bir apartman içerisinde olacaksa tüm sakinlerin izni alınmalıdır.
  • Kreş açılacak binanın oda sayısı ve kapalı alanı, kreş için yeterli büyüklükte olmalıdır.
  • Çocuk başına 1,5 metre kare bahçe alanına sahip olunması ve her 30 çocuğa bir tane olacak şekilde klozet kapasitesinin bulunması, kreş açma şartları içinde yer alan yasal mevzuatlardandır.
  • Anaokulu açacak kişinin sabıka kaydının temiz olması gerekmektedir.
  • Bunun yanında kreş açacak girişimcinin en az lise mezunu olması gerekmektedir.
  • Kreşte çalıştırılacak olan müdürün tecrübe sahibi ve en az üniversite mezunu olması gerekmektedir.
  • Çalıştırılacak kişilerin de sicil kayıtları temiz olmalıdır.
  • Böyle bir iş yeri açmak için her tür vergi dairesine kayıt, Esnaf ve Sanatkârlar Odasına kayıt, iş yeri açma ruhsatı, yangın şartları yeterliliği, her tür sağlık ve imar yeterliliği gibi resmi belge yükümlülüklerinin tamamlanması gerekmektedir. Bunlar Kreş açmak için gerekli belgeler arasındadır.
  • Yine kreşte çalıştıracağınız her personel gayet eğitimli kişilerden oluşmalıdır. Çünkü bu ülkenin geleceği olan çocukları yetiştirecek olan kişiler, bu tür özelliklere haiz olmalıdır.

Kreş Açmak Karlı mı? (Kreş Açmak Ne Kadar Kazandırır)

Kreş açmak karlı mı? Kreş açmak ne kadar kazandırır? sorularının çok net bir cevabı yoktur. Bu işin karlı bir hale dönüşebilmesi için öncelikle kreş açılacak olan yerin nüfus ve çalışan potansiyelininin iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Bunun yanında potansiyel müşterilere güven hissettirmeli ve onlara taşımacılık noktasında da iyi bir servis hizmeti sunulmalıdır.

Bu tür analiz, tutum ve davranışlar, kreşin çok kısa bir zaman içerisinde kara geçmesini sağlayacak ve müşteri potansiyelinin hızla artmasına yol açacaktır. Böylece kreş/anaokulu açmak karlı bir hale gelecektir. Bugün ortalama bir kreş sahibinin aylık kazancının 10 bin ila 20 bin lira arsında olduğu tahmin edilmektedir.

Kreş Açma Maliyeti Ne Kadar?

Bu sorunun cevabı öncelikle sizin kreş açmayı düşündüğünüz il ve ilçeye, binanın bulunduğu bölgeye yerine ve daha pek çok etmene göre değişiklik göstermektedir. Fakat kaba bir hesapla söyleyecek olursak; eğer bina size ait değilse hemen her şey hesaplandığında tahmini olarak kreş açma maliyeti 500 bin lira ila 1 milyon lira arasında değişen fiyatları bulabilecektir. Kısaca kreş açmak oldukça yüklü miktarda sermaye gerektiren bir iş dalı olmaktadır.

Kreş Açmak İçin Devlet Desteği (KOSGEB Kreş Desteği)

Maalesef ülkemizde henüz kreş açmak için devlet desteği bulunmamaktadır. KOSGEB’in girişimcilere belli şartlar altında verdiği 50 bin lira değerinde bir destek vardır. Fakat bu desteği almak için bazı şartları taşımak gerekmektedir. Belirttiğimiz üzere Kreş Açmak için özel bir devlet desteği bulunmamaktadır.

Kreş Açma İşi Değerlendirme

Destek
Yatırım
Kar Marjı
Büyüme

Ortalama Puan

User Rating: 3.55 ( 1 votes)

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Kapalı