Aras Kargo Esnaf Kurye Olmanın Şartları? Kurye İşi Ne kadar Kazandırır?
Esnaf Kurye Olmak Kazandırır mı?

Son dönemde kurye firmalarının ilanlarını daha çok görür olduk. Koronavirüsün etkisiyle daha da yoğunlaşan kurye ve kargo işi her zaman belli oranda kazandıracak işlerden biri olsa da, böyle bir işe başlamadan önce detaylı bir araştırmaya ve işin artısını eksisini detaylarıyla bilmeye ihtiyacınız var. Bu makalemizde Aras Kargo’da esnaf kurye olmak isteyenlere yardımcı olmaya çalışacak, bu konudaki detaylara yoğunlaşacağız.
Aras Kargo son dönemde esnaf kurye alımlarıyla daha çok görünür oldu. Lojistik alanındaki gelişmeler, koronavirüsün de etkisiyle kurye ve kargo işine olan ilgiyi arttırdı. Bugün kargo işi kazandırır mı? Kurye işi yapmak kazançlı mı? Kurye olmak ne kadar kazandırır? gibi soruları soran kişilerin sayısı oldukça arttı. Kurye işi yapmak istiyorsanız Aras Kargo Esnaf Kuryelik şansınızı deneyebileceğiniz seçeneklerden biri ve bu makalemizde konuyla ilgili detayları vermeye çalışacağız.
Esnaf Kuryelik Nedir?
Esnaf kuryelik Aras Kargo veya benzeri kurye firmaları tarafından hayata geçirilen bir iş modelidir. Bu iş modelinde kendi aracınızla kurye dağıtım işi yaparsınız. Anlaşma sağladığınız kargo firması sizi dağıtım yapmak üzere belli bir bölgede görevlendirir ve siz de günlük olarak belli sayıda kargonun görevli olduğunuz bölgede teslimini sağlarsınız. Her kargo firmasının ücret politikası farklıdır ve genelde paket başı ödeme alırsınız. Aras Kargo Esnaf Kurye olmak istiyorsanız, aylık olarak alacağınız ortalama rakam (şehirden şehire değişmekle birlikte) 7-8 bin TL + KDV şeklinde olacaktır.
Esnaf Kurye Olmak Kazandırır ?
Esnaf Kurye olmak için seçtiğiniz şehir, bu konuda tecrübeniz, kurye işine yatkınlığınız olup olmadığı ve satın alacağınız araç da dahil olmak üzere, birçok farklı etken kazanç durumunuzu değiştirebilir. Eğer çalışmak istediğiniz alanı iyi biliyorsanız, tek başınıza çalışarak günlük 100-120 paket taşıma isteğiniz ve kapasiteniz varsa, esnaf kuryelik yaparak para kazanabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken husus, hangi alanda/bölgede çalışacağınız ve çalışmak istediğiniz alanın büyüklüğü. Eğer çok dağınık olmayan bir bölgede günlük 100-120 paket dağıtma gibi bir sorumluluğunuz olacaksa, bu sizin tek başınıza üstlenebileceğiniz bir iş olabilir. Ama eğer, çok geniş bir bölgede yoğun bir iş yüküyle çalışmanız gerekli olacaksa, aylık maliyetlerinize bir de personel masrafı ekleyerek, kazanç hesaplaması yapmanız yararlı olacaktır.
Çalışacağınız kargo firması tarafından size aylık olarak kesilecek fatura tutarından yakıt, personel, araç bakım ve kasko-sigorta maliyetlerini düştüğünüzde kalan miktar sizi tatmin edecek düzeyde ise kurye işine başlayabilirsiniz.
Kargo İşi Yapmak Zor mu?
Kargoculuğa başlamadan önce aşağıdaki soruları kendinize sormanız ve bu tür detaylara hakim olmanız gereklidir.
- Kurye olmanın getireceği sorumluluğun farkında mısınız? Yaz kış demeden, gün boyu dolaşarak paket taşımaya hazır mısınız?
- Başvurmayı düşündünüz alanda tek başınıza çalışarak, paket dağıtımı yapabilir misiniz? Günlük olarak dağıtmakla yükümlü olduğunuz paket sayısı/kargo miktarı ne kadar?
- Kaç kilometrelik bir alanda dağıtım yapacaksınız? Günlük yakıt gideriniz ortalama ne kadar?
- Sadece paket dağıtımı mı yapacaksınız, yoksa aktarım – transfer – depo sevkiyatı vs. gibi sorumluluklarınız da var mı?
- Eğer çalışacağanız alan büyükse ve tek başınıza çalışmanız yeterli olmayacaksa, kargo firmasından alacağınız ücret yaptığınız giderleri, şahsi ihtiyaçlarınızı ve personel masrafını karşılayacak düzeyde mi?
- Yanınızda personel çalıştırmanız gerekliyse, bu işi sizle birlikte üstlenecek pratik ve güvenilir birini bulabilecek misiniz?
Tüm bu soruları daha da arttırmak mümkün ve “esnaf kurye işi kazandırır mı, esnaf kurye olmanın maliyetleri nelerdir, esnaf kurye olmanın şartları nelerdir” gibi sorulara yanıt ararken, saydığımız bu hususları da göz önünde tutmalısınız.
Esnaf Kurye Olmanın Şartları Nedir?
Esnaf kurye olmanın şartları arasında öne çıkan en önemli şey kendi aracınıza sahip olmanızdır. Esnaf kurye olmak için çalışacağınız alana bağlı olarak değişebilecek büyüklükte bir ticari araca sahip olmanız gerekmektedir. Bazı bölgeler için Caddy, Doblo gibi küçük panelvan araçlar yeterliylen, bazı yoğun bölgeler için Ducato, Master, Transit gibi daha büyük boyutlu araçlara ihtiyaç duyabilirsiniz.
Sahip olacağınız aracın markası önemli olmamakla birlikte, aracınızın belli bir yaşın altında olması gereklidir. Esnaf Kurye olmak için öngörülen şartlar içerisinde de sahip olduğunuz aracın 4 yaş ve altında olması şartı ileri sürülür.
Kargo işi yapmak için ihtiyaç duyacağınız bir diğer şart da SRC belgesine sahip olmaktadır. Günümüzde taşıma işi yapan tüm kargo firmaları çalışanlarının SRC belgesine sahip olmasını şart koşar. Yasal mevzuatımız da zaten bu yükümlülüğü size yükler. SRC belgesi ve psikoteknik kartı gibi yasal mevzuatın zorunlu kıldığı belgeler dışında, bazı kargo firmaları ayrıca belli oranda teminat senedi, depozito, araç reklam giydirmesi ve sözleşme bedelinin karşılanması gibi şartlar ileri sürebilmektedir.
Esnaf Kurye Olmanın Maliyeti?
Esnaf Kurye olmanın en büyük gider kalemi araç maliyetidir. Eğer halihazırda ticari bir araca sahip değilseniz, dört yaşında veya daha yeni bir ticari araç almanız gerekli olacaktır. Kuruluş maliyetleri içerisinde yer alan bir diğer maliyet kalemi kuracağınız şahıs şirketi için yapacağınız masrafladır. Bu konuda yapacağınız masraf kurmak istediğiniz şirket türüne göre değişmekle birlikte, çoğu kişi daha az maliyetli olduğu için şahıs şirketi kurmayı tercih etmektedir. Esnaf kurye olmadan önce göz önünde bulundurmanız gereken bazı olası maliyet kalemleri aşağıdaki gibidir;
- Sözleşme bedeli
- Araç reklam giydirme bedeli
- Muhasabe giderleri
- Yakıt giderleri
- Aracın panelvan kısmının döşenmesine yönelik maliyetler (aracın yıpranmaması için sunta döşemesi)
- SRC Belgesi Kurs Ücreti
- Psikoteknik kart ücreti
- Noter masrafları
- Kasko ve zorunlu sigorta bedelleri
Tüm bu saydığımız maliyet kalemlerinin yanında, yıl içerisinde karşılacağınız başka olası maliyetler de şunlardır; yazlık/kışlık araç lastiği bedeli, araç yıllık bakım maliyet, araç yıllık muayene bedeli vb.
Eğer kargo işi yapmak istiyorsanız ve esnaf kurye olarak çalışma planınız varsa saydığımız tüm bu etkenleri de göz önünde tutarak detaylı bir kazanç maliyet analizi yapmalısınız. Detaylı bir maliyet analizi yapmadan bu işe başlamınız, hayal kırıklığına uğramanıza ve yatırımınızın boşa gitmesine sebep olabilecektir.